מהו בור חלחול
בור חילחול, המכונה גם בור ניקוז, משמש לניקוז מי הגשמים אל הקרקע בעומק שיאפשר למים להגיע למאגרי מי התהום וימנע הצפות ופגעי רטיבות במבנים הממוקמים על פני הקרקע. בורות חלחול מותקנים ברחובות, חצרות בתים פרטיים, בסביבת מבני ציבור, בגינות ציבוריות, שדות ועוד.
לבורות חלחול שני יעודים עיקריים: ניקוז מי גשם לשם שמירה על תחזוקה ובטיחות של מבנים וגינות מצד אחד ושימור מאגר מי התהום של ישראל מצד שני.
לפניכם כל מה שצריך לדעת על בורות חלחול: כיצד מתכננים ומקימים בורות חלחול, מדוע יש בהם צורך ומי מוסמך להתקין ולתכנן אותם.
תפקידיו של בור החלחול
חשוב להבהיר שבור חילחול ובור ספיגה הינם שני דברים שונים. בעוד שבור הספיגה מטפל במי שופכין במקומות בהם אין תשתיות ביוב אחרות, בור הניקוז מטפל בניקוז מי גשם. לבור ניקוז מספר תפקידים עיקריים:
- הרחקת מי גשמים מסביבת המבנה ומיסודותיו – הימצאותם של מים בסביבת המבנה עלולה להוות מפגע בטיחותי, ולפגוע ביסודות הבית. בורות חלחול מונעים הצטברות מי נגר בסביבת הבית ובכך מונעים פגיעה ביסודותיו.
- הקטנת לחצים הידראוליים על מבנים תת קרקעיים – אם קיימים במבנה חלקים הבנויים מתחת לפני הקרקע, כמו מרתף או מקלט, הצטברות של מי גשם בקרקע עשויה לייצר לחצים הידראוליים שיצרו עומס גדול מדי על קירותיהם. בורות חלחול מונעים סכנה זו.
- הפחתת חדירת מי גשמים למבנה – בורות חלחול מנקזים את מי הנגר לעומק האדמה בנקודות הנקבעות מראש כדי למנוע סכנת חלחול מים ורטיבות אל המבנה.
- מניעת הצפות – מניעת הצפת חצרות במקרים בהם הקרקע אינה מצליחה לספוג את מי הגשם. בשנים האחרונות אנו עדים לריבוי מקרי הצפות כתוצאה מכמויות גשמים גדולות הניתכות בזמן קצר, בורות ניקוז מסייעים למניעת הצפה במקרים כאלו במיוחד, אך גם בחורפים רגועים יחסית. יתירה מכך, ככל שאנו בונים יותר מבנים על שטחי אדמה, יכולת הניקוז הטבעי של הקרקע פוחתת, כיוון שחלקים גדולים ממנה מכוסים בבטון, אספלט ודומיהם. לכן, הצורך בבורות חלחול הולך וגובר.
- הגנה על מערכות איטום תת קרקעיות – במבנים בהם יש חלקים תת קרקעיים, נדרש איטום מיוחד עבור החלקים הממוקמים מתחת לפני הקרקע. בורות חלחול מסייעים לשמור על מערכות איטום אלו ומגבירים את יעילותן. כאשר יש בכך צורך, קודחים את בור הניקוז בתחתיתו של מבנה תת קרקעי.
- שימור מי גשמים – קיים צורך הולך וגובר לשמור על מאגר מי התהום של המדינה. צורך זה מחריף ככל שצפיפות המבנים עולה וככל שחלקים נרחבים יותר של הקרקע נתפסים על ידי מבנים וכבישים מעשה ידי אדם. בורות חלחול מסייעים לנתב את מי הגשמים אל מאגרי מי התהום.
- הקלה על מערכת ניקוז מוניציפאלית – ככל שאוכלוסיית המדינה גדלה, מערכות הניקוז המוניציפאליות נדרשות להתמודד עם עומס גדול יותר. בורות חלחול מסייעים להקלת העומס.
מלא את פרטיך ונציג החברה יחזור אליך בהקדם
כיצד בונים בור חילחול
בור חילחול נבנה על ידי קידוח לעומק הקרקע, העבודה מתבצעת על ידי איש מקצוע מורשה בעל מיומנות בביצוע קידוח ידני באמצעות מקדח כלונסאות. לאחר הקידוח מומלץ להכניס שרוול גיאוטכני אל הבור ולמלא אותו בחצץ גס – שרוול זה יבצע סינון ראשוני למים.
במרכז הבור ממקמים צינור עטוף בד גיאוטכני, המשפר את כושר הניקוז לצורך איסוף מי הגשם והזרמתם אל תחתית הבור. בחלקו העליון של בור הניקוז מתקינים טבעת בטון מכוסה רשת ברזל או מכסה.
כמו כן, מומלץ להתקין משאבה טבולה בחלקו העליון של בור הניקוז. המשאבה תתחיל לפעול כאשר תתרחש תקלה כמו הצפה או אי ספיקה. כאשר יש צורך בכך, מבצעים קידוחים של מספר בורות חלחול.
כיצד מתכננים בורות חלחול
את מיקומם של בורות החלחול, את עומקם ואת מספרם, קובע מהנדס/יועץ קרקע על פי נתונים כמו סוג הקרקע, כמות המשקעים השנתית, גודל המבנה והעומק בו נמצאת שכבה מחלחלת או העומק אליו יש לחפור על מנת להגיע אל מי התהום.
תכנון וביצוע בורות חלחול
חברת ענף מהנדסים מבצעת פרויקטים לתכנון וביצוע של בור חילחול . לחברה יש את הידע המקצועי לתכנון בורות חלחול בהתאם לתקנות ולדרישות תמ”א 34
לפרטים נוספים ולקביעת פגישה השאירו פרטים באתר החברה או התקשרו לטלפון 04-6210537 ונשוב אליכם בהקדם.